post

De ce mint copiii?

Nu de putine ori, parintii constata ca cei mici incep sa minta. Cercetatorii afirma ca minciunile “adevarate” apar dupa 4 – 5 ani, cand copilul dezvolta capacitatea de intelege si anticipa gandurile si intentiile celorlalti (“teoria mintii”). Este important insa sa faceti distinctia intre minciuna si produsul unei imaginatii bogate, tipica pentru copiii pana in 6 ani. Desi la varste mici minciunile par a fi nevinovate si, uneori, chiar amuzante, la varste mai mari acest obicei ridica serioase semne de intrebare si trezeste ingrijorarea parintilor. In special in cazul adolescentilor, acest comportament arata ca – undeva, candva – comunicarea emotionala intre ei si parinti s-a rupt.  In cele ce urmeaza, psihologul Monica Bolocan discuta despre motivele pentru care mint copii.

Motivele pentru care copiii mint sunt foarte diverse, si de aceea este bine sa le intelegem corect inainte de a decide ce strategie aplicam. Iata cele mai frecvente motive:

  • Pentru a obtine ceva
  • Pentru a capta atentia
  • Pentru a evita o pedeapsa
  • Pentru a evita un disconfort / o situatie neplacuta
  • Pentru a imita o persoana semnificativa pentru ei

In afara de aceste motive, exista situatii cand folosirea minciunii are o semnificatie psihologica mult mai complexa, cazuri in care este recomandabil sa apelati la un psiholog:

  • Cand vor sa para altfel decat sunt (le este rusine, nu vor sa dezamageasca, vor sa para mai interesanti etc). De obicei, acesti copii au o stima de sine foarte scazuta si o nevoie acuta de confirmare si acceptare din partea celorlalti, urmare a unei relatii de atasament incorect formate sau a unui stil de parenting gresit.
  • Pentru a fugi din lumea reala intr-o lume imaginara, mult mai acceptabila pentru ei. Deseori, copiii care au trecut printr-o trauma sau care traiesc intr-un mediu familial disfunctional apeleaza la astfel de metode. Mai rar, minciuna are semnificatie psihopatologica, caz in care este nevoie de o evaluare complexa, inclusiv psihiatrica.

 

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational

0740 204 020

www.psiholog-copii.ro