post

Dublul test, necesar sau nu?

Testele de screening prenatal reprezintă un instrument util care dă posibilitate medicului obstetrician să urmărească mai bine sarcina. De aceea, trebuie să știți că un test de screening prenatal nu reprezintă doar rezultatele analizelor de sânge, ci şi interpretarea acestora în funcție de numeroși alți factori, între care amintim vârsta mamei, vârstă gestațională, rasă, greutate maternă, fumătoare/nefumătoare etc. Dublul test tinde să devină o banalitate pe perioada sarcinii, și este intrumentul prin care se estimează riscul unei femei însărcinate de a avea un copil cu anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural.

Potrivit medicilor, tot mai multe femei însărcinate își fac un test prenatal pentru a se asigura că micuțul lor va fi sănătos când se va naște. Mulți dintre ei sunt de acord cu această tendință și spun că astfel, părinții pot preveni nașterea unui copil cu probleme mintale sau cu diverse malformații.

Viitoarele mame pot face acest test genetic prenatal la câteva săptămâni de dezvoltare a fătului, mai exact în primul trimestru de sarcină, între 11-13 săptămâni și șase zile ale fătului, în baza analizelor de sânge. Rezultatele arată dacă există riscul de a naște un copil cu sindromul Down sau Edwards. Medicii specialiști susțin că aceste teste sunt recomandate tuturor femeilor, dar în deosebi celor care au peste 35 de ani, deoarece atunci riscul de a naște un copil cu probleme este mult mai mare. Statisticile spun că unul din 400 de copii născuți la vârsta de 35 de ani s-ar putea naște cu acest sindrom, iar la cei născuți la 40 de ani probabilitatea este de unul la 60 de copii. De subliniat însă că dublul test nu certifică/ infirmă anomalii cromozomiale, ci doar poate atenționa viitoare mamă că ar putea fi nevoie de unele teste suplimentare de diagnostic.

Dublu test se referă la depistarea unor markeri serici care pot fi determinați în primul trimestru și care ajută la estimarea riscului de anomalii cromozomiale ale fătului. De exemplu, determinarea PAPP-A împreună cu free beta-HCG în trimestrul I de sarcină (săptămânile 9-13+6z de sarcină) detectează sindromul Down în aproximativ 63% dintre cazuri, iar daca la cei doi parametri se adaugă mărimea translucenței nucale (măsurată ecografic de către un medic specialist certificat FMF), rata de detecție a sindromului Down atinge 90 –92 % (rata de rezultate fals pozitive este de 5%).

Cu toate aceste, nu toate viitoarele mame aleg să facă acest test. Ele își motivează alegerea spunând că nu ar putea renunța la sarcină, chiar dacă fătul ar părea că suferă de sindrom Down. Pentru că analiza nu este una sigură, unele femei sunt de părere că este vorba de un stres inutil, pentru că au existat cazuri când rezultatul dublului test a indicat o problemă a fătului, dar care s-a dovedit a fi falsă. De mare importanță s-a dovedit a fi și consilirea gravidei şi/sau a cuplului, pentru a înţelege şi a decide care teste sunt cele mai potrivite atât pentru bebeluş, cât şi pentru parinţi.

Sursă articol: http://analizesarcina.ro/analize-trimestrul-unu-de-sarcina/dublu-test.html