post

Pastila de psihologie: increderea in sine a copilului

Increderea in sine a copilului este un subiect de mare interes pentru parinti, dar mai ales ce poti face ca parinte atunci cand copilul tau nu are incredere in el insusi.  Iata asadar subiectul Pastilei de psihologie, rubrica realizata de psihologul clinician si educational Monica Bolocan.

Ca parinti, cu totii ne dorim ca micutii nostri sa aiba curajul de a-si spune opinia, de a-si apara interesele si de a se descurca in orice situatie. Chiar de a fi lideri! Cu siguranta ca – macar o data – ai tras cu ochiul la locul de joaca sa vezi daca “al tau” ii lasa pe “altii” sa-i ia jucariile sau protesteaza atunci cand nu ii convine ceva. Ti se strange sufletul atunci cand il vezi ca se da la o parte si nu zice nimic atunci cand un copil mai cu “tupeu” isi impune, mai mult sau mai putin politicos, punctul de vedere, si undeva, in sinea ta, iti spui ca trebuie sa faci ceva . Nu de putine ori, parintele care experimenteaza aceste stari isi aduce aminte ca “si el a fost la fel si a suferit din aceasta cauza”, si nu isi doreste acelasi lucru pentru propriul copil.

Daca simti ca faci parte din aceasta categorie este important sa intelegi ca exista doua cauze importante pentru care copilul tau se comporta asa: temperamentul copilului si stilul tau de parenting.

Astazi vom discuta despre cum influenteaza temperamentul copilului modul lui de capata incredere in sine.

Atunci cand privim comportamentul copiilor mici la locul de joaca din parc, putem observa cu usurinta ca aceeasi situatie genereaza raspunsuri si abordari diferite din partea acestora: spre exemplu, unii copii se “arunca” cu usurinta pe tobogan, in timp ce altii abordeaza cu multa precautie situatia; unii intra in vorba cu usurinta cu orice copil, in timp ce altii prefera sa se joace mai mult cu cei pe care ii cunosc deja. Temperamentul este una dintre cauzele care ii face sa se comporte atat de diferit. Astfel, extravertii sunt directionati catre lumea exterioara, de unde isi iau energia, respectiv catre care isi directioneaza energia, pe cand introvertii catre cea interioara, catre lumea propriilor ganduri si emotii, ceea ce ii face sa para mai retrasi din punct de vedere social. Mai recent, specialistii in psihologia copilului vorbesc despre temperament inhibat (copiii retinuti, cu un grad inalt de autocontrol, aparent retrasi, si predispusi la a dezvolta o gama larga de trairi anxioase), respectiv temperament dezinhibat (copii energici, vorbareti, impulsivi, cu dorinta mare de a experimenta, predispusi la a avea probleme de comportament de tip opozitionism, sau chiar agresivitate). Desigur, cele doua categorii se afla la capetele unui interval in care gasim o mare varietate de combinatii intre cele doua tendinte.

Fiind scris in codul nostru genetic, temperamentul ne marcheaza comportamentul pe tot parcursul vietii inca de cand ne nastem, fiind componenta stabila care “da tonul” personalitatii noastre.

increderea in sine

Desi ambele tipuri temperamentale au plusurile si minusurile lor in egala masura, lumea in care traim este totusi dominata numeric de cei cu temperament extravert, sau dezinhibat (sunt studii care indica un raport de 3 la 1). Facandu-se mult mai usor “vizibili”, copiii extraverti par a avea mai mult succes social si, in consecinta, a obtine mult mai usor ceea ce isi doresc.

In consecinta, de multe ori parintii copilului introvert au tendinta de a pune presiune pe acesta pentru a “iesi si el in fata, ca ceilalti”. Abordarea este total gresita, intrucat copilul introvert are propriul mod de a percepe si de a se raporta la lumea inconjuratoare. Faptul ca un copil are nevoie de mai mult timp pentru a analiza si reactiona intr-o situatie nu inseamna ca este “moale”, sau lipsit de incredere in sine. O abordare gresita poate genera multe frustrari si chiar probleme emotionale, alterand relatia parinte-copil. Copiii mici nu au control asupra preferintei lor comportamentale, si de aceea cerintele educationale care le impun sa se comporte intr-un mod opus celui natural le genereaza multa frustrare.

Este important ca parintii sa aprecieze corect temperamentul copilului lor pentru a intelege mai bine modalitatile prin care acesta comunica si invata, si a-i oferi experientele educationale de care acesta are nevoie.

increderea in sine

Cum sa ajuti copilul cu temperament inhibat sau introvert sa aiba mai multa incredere in el:

  • Lasa-l intai sa observe si nu il forta sa se implice intr-o activitate sau sa ia o decizie
  • Respecta-i spatiul privat si ofera-i momente de liniste atunci cand are nevoie
  • Ofera-i timp pentru a gandi si a raspunde, si nu il intrerupe
  • Nu il forta sa socializeze sau se se implice in diverse activitati de grup, lasa-l pe el sa decida cand, cum si cu cine
  • Asculta-l cu atentie, fii calm si nu pune presiune asupra lui
  • Lasa-l sa decida singur oferindu-i toate informatiile de care are nevoie si respecta-i deciziile

Si, cel mai important, arata-i permanent ca ai incredere in el si ca se poate baza oricand pe tine!

 

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational

0740 204 020

www.psiholog-copii.ro