post

Teme pentru acasa: totul depinde de copil

In afara aspectelor administrative ce trebuie avute in vedere atunci cand vorbim de teme pentru acasa rezolvate eficient,  un alt element cheie cu un impact major in succesul acestei operatiuni este copilul insusi, cu tot potentialul lui fizic, intelectual si emotional.

Psihologul clinician si educational Monica Bolocan a abordat in articole precente factorii care influenteaza abilitatea copilului de a indeplini cu succes obiectivele legate de invatare si temele pentru acasa  (spatiul de lucru, organizarea si planificarea timpului, stabilirea si structurarea obiectivelor etc), iar de data aceasta va analiza acele elemente care tin de copil.

Daca te lupti cu facutul temelor, cu siguranta te-ai intrebat, macar o data, daca baietelul sau fetita ta este suficient de inteligent/inteligenta. Ai impresia cateodata ca mintea lui/ei este ca o tabla de scris pe care o mana “criminala” vine din cand in cand si o sterge cu buretele. Intrebarea este absolut legitima!

teme pentru acasa

Exista insa si alti factori care influenteaza capacitatea copilului de a invata. Ii vom aborda, pe rand, pe cei mai importanti (cu mentiunea ca lista ramane deschisa si pentru alte completari viitoare, subiectul fiind extrem de complex). Astazi vom vorbi despre doi dintre acesti factori:

1. Inteligenta (valoarea IQ)

Este – fara indoiala – unul din cele mai importante ingrediente ale succesului scolar, si, mai tarziu, al reusitei in viata. Inteligenta (ca si aptitudinile) are o componenta genetica extrem de importanta. Daca ambii parinti sunt inalti performanti din acest punct de vedere, trebuie sa ne asteptam ca si copilul sa aiba un potential similar. Bineinteles ca si mediul in care a fost si este educat copilul, prin oferirea unei stimulari adecvate din punct de vedere cantitativ si calitativ, isi pune amprenta asupra abilitatilor de invatare ale acestuia. Un copil foarte inteligent care nu beneficiaza de stimulare adecvata nu isi va putea atinge potentialul sau genetic!

Exista numeroase abordari teoretice si metodologice care impart inteligenta in fel si chip (verbala, non-verbala, emotionala etc). Indiferent de abordare, un lucru este cert: lucram cu “materialul clientului”. Spre exemplu, un copil care are un IQ mediu (intre 90 si 110), se situeaza (ca potential exprimat in note de la 1 la 10) undeva pe la 7 – 8. A ajunge la 10 inseamna, pentru el, munca si efort suplimentar. Ceea ce nu vine in mod “natural” poate fi compensat insa (in anumite limite) prin exercitiu si strategii de invatare eficiente. Este important sa cunosti care este nivelul de inteligenta al copilului tau, pentru a-ti seta corect asteptarile si a stii cat si cum sa il ajuti. Evaluarea profilului cognitiv al copilului iti poate spune care sunt atat punctele tari (resursele), cat si punctele slabe (vulnerabilitatile) in functionarea sa intelectuala. Nu atat valoarea IQ in sine este importanta, cat profilul cognitiv al copilului!

2. Starea fizica si de sanatate a copilului

Deficitele senzoriale nedepistate la timp (problemele de vedere, de auz), precum si problemele de sanatate (bolile cronice, tulburarile endocrinologice, afectiunile cardiace etc) afecteaza serios capacitatea copilului de a se concentra si de a depune efort intelectual.

In plus, o alimentatie necorespunzatoare poate duce la lipsa din organism a unor elemente si minerale importante (Fierul, Magneziul, acizii grasi etc), avand impact in capacitatea de concentrare a atentiei si memorare, dar si in starea emotionala (este bine cunoscut ca un deficit de Magneziu in organism poate da, printre altele, stari de anxietate).

Calitatea si cantitatea somnului este esentiala! Trebuie sa ai grija ca scolarul sa fie bine odihnit, si sa aiba un program zilnic echilibrat care sa includa atat odihna cat si exercitii fizice in aer liber, pentru oxigenarea creierului. Sunt copii care s-au obisnuit sa respire prost (superficial), si al caror creier nu primeste suficient oxigen pentru a functiona optim.

Consulta medicii de specialitate si asigura-te ca depistezi la timp toate eventualele probleme de sanatate ale copilului inainte de a da vina numai pe el pentru rezultatele slabe la invatatura!

 

 

 

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational

0740 204 020 -

www.psiholog-copii.ro