post

Temperamentul copiilor

Astazi vom vorbi despre temperamentul copiilor.  Parentime, primul centru de cursuri pentru parinti cu filosofie democratica, ne explica ce este temperamentul, daca si cum poate fi schimbat.  

Madalina are 3 ani si, ori de cate ori se intalneste cu un copil necunoscut se duce la el, il saluta, si incepe sa se joace cu el ca si cand s-ar fi cunoscut de mult timp. Mirciulica, desi este cu 2 ani mai mare, inca se ascunde langa parinti sau bunici. Niciunul dintre acesti copii nu are un comportament corect sau gresit – ei doar au temperamente diferite.

Ce este temperamentul?

Cei mai multi dintre parinti si profesionisti considera ca bebelusii se nasc cu diverse stiluri de comportament. Unii sunt mai relaxati si mai comozi, altii sunt mai iritabili si mai dramatici. Unii par sa se agite permanent, altii sunt mai linistiti. Unii sunt veseli aproape tot timpul, altii sunt mai seriosi.

Aceste diferente din nastere, care tin de modul copilului de a reactiona fata de lumea din jur si fata de propriul sau corp, reprezinta ceea ce se numeste temperament. Ideea de temperament ne ajuta sa explicam cum copiii care cresc in aceeasi familie au, de multe ori, personalitati total diferite. De asemenea, temperamentul este cel care face ca, aceeasi parinti, sa aiba dificultati in a creste un copil si, totodata, sa le vina foarte usor sa il educe pe fratiorul sau mai mic.

De exemplu, un parinte isi caracterizeaza copilul de doi ani ca fiind “epuizant” pentru ca este foarte energic, irascibil, istet si foarte hotarat in timp ce alt parinte, al carui temperament este mai compatibil cu al copilului, il numeste “micul meu razboinic’.

Temperamentul nu este ceva ce tu, ca si parinte, poti sa alegi sau sa schimbi la copilul tau. Dupa cum nici copilul nu poate decide pur si simplu sa-si schimbe felul de a fi cu care s-a nascut. Ca parinte, este bine sa-ti dai seama ca multe trasaturi pe care le are copilul sunt dincolo de controlul tau. Ceea ce poti face este sa intelegi si sa accepti individualitatea copilului si sa te adaptezi la aceasta individualitate.

Stilurile comportamentale se pot schimba

Temperamentul este cel care ne dezvaluie stilul comportamental al copiilor (zgmotos, tacut etc.). In timp, multe dintre caracteristicile temperamentale pot suferi modificari. Copiii foarte activi ajung deseori niste adulti care lucreaza toata ziua la birou. Bebelusii capriciosi se transforma in copiii fericiti. Uneori, copiii timizi devin foarte buni vorbitori in public.

Chiar si atunci cand trasaturile temperamentale raman aceleasi, cu varsta, semnificatia lor se poate schimba. Un baietel de doi ani, foarte iritabil si tenace, poate avea accese de furie zgomotoase si de durata. Acelasi copil, la 10 ani poate fi un excelent jucator de tenis: iritabilitatea sa ii permite sa joace mai dur iar tenacitatea ii permite sa exerseze mai mult pentru a-si perfectiona loviturile.

Temperamentul copilului tau este strans legat de bucuriile si problemele pe care le vei avea crescand acel copil. Este strans legat si de ceea ce simti ca parinte. Cu cat intelegi mai bine temperamentul copilului tau si cu cat te adaptezi mai bine la acesta, cu atat copilul tau va fi mai fericit.

Articol oferit de Parentime, primul centru de cursuri pentru parinti cu o filosofie democratica.  Tot Parentime ne-au explicat saptamana trecuta cum percep copiii  timpul.