post

Ziua Universala a Iei

Ziua Universală a Iei este o iniţiativă a comunităţii LA BLOUSE ROUMAINE.  La blouse roumaine este o comunitate online, născută pe facebook în 2012, ce a declanșat una dintre cele mai importante mișcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate iei și culturii identitare din România.La blouse roumaine a creat și inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat, doi ani la rând, pe 6 continente, in peste 50 de țări și 100 de localități din România și din întreaga lume.  Comunitatea La blouse roumaine a primit premiul revistei Business Review pentru Cel mai important efort de promovare a României in 2013, premiul de Proiectul Anului acordat de Asociația Cele mai Frumoase Sate Românești și nominalizarea revistei Foreign Policy Romania în Top 100, categoria inițiativelor culturale care mişcă ţara în direcţii bune.

Pentru a treia oară consecutiv, pe 24 iunie 2015, Sânzienele vor îmbrăca Planeta în IE. Vom purta II, cămăşi sau costume tradiţionale, oriunde ne-am afla, pentru a ne spune povestea, pentru a fi împreună, pentru a promova imaginea frumoasă, dar de multe ori necunoscută a României, pentru a celebra sărbătoarea Sânzienelor şi a Sfântul Ioan de Vară. Evenimentele dedicate Zilei Iei vor avea loc în perioada 19 iunie – 28 iunie. 

La Bucuresti, se va sarbatori Ziua Internațională a Iei la creart, prin IEsc, un eveniment urban, contemporan, românesc. În perioada 23-24 iunie 2015 se trasformă Galeria CreArT într-un studio foto profesional, curtea interioară într-un spațiu expozițional neconvențional, iar Grădina cu filme – Cinema & More devine pe rând, un hub de workshop-uri creative – ziua, scenă de concert și cinema – pe timp de seară.

ziua universala a iei

Vino şi tu la biblioteca Ion Creanga din Bucuresti pe 24 iunie îmbrăcat în IE pentru a afla câteva dintre semnele cusute şi semnificaţiile lor din cărţi vii.

De Ziua Universală a Iei, SkirtBike te invită să porți IE cu mândrie la birou și să vii dupa serviciu intre orele 18:30 – 20:30, la un picnic pe iarbă verde.

La SkirtBike sunteti asteptati si in Constanta, duminica 21 iunie la Palatul Copiilor.  Plecarea va fi la ora 13.00 pe traseul:Palatul Copiilor – Str. Soveja – Bdul Mamaia- Bdul Tomis – Bdul Ferdinand – Bdul Mircea – Bdul Mamaia – Bdul Tomis – Bdul Lăpușneanu – Str. Soveja – Palatul Copiilor. 

Constanta se alatura tuturor celor care iubesc Ia Romaneasca. Pe 24 Iunie, Sezatoare Constanta, City Hub Biblioteca Colorata, Work At Home Moms Romania Constanta si Film Photography Constanta va invita in Piata Ovidiu sa sarbatorim aceasta zi impreuna. Imbracate in camasi Romanesti brodate, fetele de la sezatoare si atelier va vor arata cum se lucreaza la o ie si ce reprezinta aceste cusaturi. Va vom prezenta si camasa traditionala de Dobrogea si motivele din aceasta zona. Va fi o expozitie de fotografie a grupului Film Photography Constanta ce prezinta subiectul „Sanzienele in Urban”. Vor fi prezente la eveniment Suvenir din Dobrogea / Souvenir from Dobrogea si fetele de la SkirtBike Constanta.

La Timisoara, Evenimentul “Pedalăm cu Ia” este organizat de Leontina Prodan, fondatorul Asociaţiei Cultură, Tradiţii, Identitate şi Succes – ACTIS. Plecarea va fi din Parcul Rozelor de la ora 19.00.

pedalam cu ia

Tot la Timisoara, la Muzeul Satului sunteti asteptati duminica 21 iunie ora 11.00 sa celebrati Ziua Universala a Iei cu ateliere pentru copii, expozitii, muzica si multa voie buna.

ziua universala a iei

IAși DAY 2015 este evenimentul prin care se sarbatoreste Ziua Universală a IEI. De Sânziene, îmbracă IA românească și postează poza pe Facebook, Instagram sau Twitter. Pe 24 Iunie, de Sânziene, întâlnirea pentru a sărbătorii împreună Ziua Universală a IEI este la Grădina Publică PALAS, începând cu ora 18:00, pentru a surprinde spiritul de român şi din capitala Moldovei.

ziua iei

In Cluj-Napoca, copilarIA poartă IE şi se joacă româneşte. Şcoala de Joacă si 11even dau ora exactă anul acesta de la Cluj Napoca. Îmbracă o ie şi vino cu piticul tău alături de noi pe data de 27 si 28 iunie în Capitala Europeana a Tineretului să spunem lumii întregi cea mai frumoasa poveste a Romaniei. Împreuna scriem aceasta poveste, iar copiii o vor duce mai departe.